90/12/16
9:46 ع
احتمالا به پشت کیس رایانه خود نگاهی انداخته اید. آنجا جایی است که کلی پورت مختلف وجود دارد که احتمالا به خیلی از آن ها چیزی متصل نیست و یا حتی بعضی از آن ها را نمی شناسید و نمی دانید که چه کاربردی دارند. البته این پورت ها مختص رایانه نمی شوند و راجب هر ابزار الکترونیکی مرتبط نیز صدق می کند. حال ما تصمیم گرفتیم در یک سلسله مطالب به معرفی پورت های مختلف بپردازیم و اطلاعات جامعی را نیز درباره آن به شما ارایه کنیم.
روایت USB
پانزده سالی می شود که شرکت های مختلف رایانه های خود را حداقل با دو پورت USB به بازار ارایه می کنند. در ابتدا برای بسیاری از ما این پورت بسیار بی اهمیت می نمود و هیچ گاه گمان نمی بردیم که روزی جز لاینفک زندگی ما شود. به تدریج شرکت ها ابزارهای زیادی را با این پورت عرضه نمودند تا امروز که این پورت از جمله پورت های فراگیر و محبوب نزد کاربران شده است. از سال 1995 این پورت توسط ویندوز 95 پشتیبانی شد و تقریبا اکثر رایانه هایی که از آن سال به بازار ارایه این پورت را نیز به همراه داشتند.
USB اولین بار در سال 1995 توسط Philips, eompaq , Hewlett < Pqkard clvcent , NEC , Intel , Microsoft به وجود آمده و در حال حاظر چهار شرکت Compaq , Intel , NEC , Microsoft به توسعه و پشتیبانی آن مشغولند.
USB مخفف Universal Serial Bus است و آیا می دانید چه چیز سبب به وجود آمدن پورت USB شد؟! باید بگوییم که دلیل به وجود آمدن پورت USB این بود که شرکت های تولید کننده سخت افزار پس از مدت ها به این نتیجه رسیدن که کاربران علاقه زیادی به باز کردن درب کیس رایانه خود و نصب ابزار های خود در شیارهای مختص آن ها و صرف وقت زیاد برای شناساندن آن قطعه به سیستم عامل رایانه ندارند. در نتیجه با هم جمع شدند و یک رابط استاندارد با نام USB به وجود آوردند.
USB تمام مشکلات کاربران در اتصال ابزار های جدید به رایانه ی آن ها را حل کرد و سبب گشت تا کاربرانی که ابزار جدیدی را تهیه می کنند به سادگی بتوانند آن را به رایانه متصل و در سیستم عامل در اختیار بگیرند. نکته جالب آن هم این است که این پورت برق مورد نظر دیوایس کاربر را نیز تامین می کند.
فیش و پورت USB در دو اندازه ارایه می شود که آن هایی که بزرگ هستند با نام 6 پین و آن هایی که کوچک تر هستند با نام 4 پین نیز شناخته می شوند. تفاوت اساسی بین آن ها حذف دو پین مربوط به منبع تغذیه است.
USB دارای چندین ویرایش است که به مرور زمان به بازار ارایه شده است. نکته خوب این ابزار پشتیبانی ویرایش های جدید تر از ویرایش های قبل خود است. یعنی یک ابزار USB 2 را شما می توانید به یک پورت USB 1.1 نیز متصل کنید و یا یک ابزار USB 3 را نیز می توانید به یک پورت USB 2 وصل کنید.
رایج ترین ویرایش USB در حال حاضر ویرایش دوم آن است. یک سالی می شود که ویرایش سوم آن معرفی شده است که روند جایگزینی آن با ویرایش قبلی کمی کند است! البته دلیل کندی این همه گیری را در سر باز زدن اینتل در قراردادن این رابط در چیپ ست های مادربرد های سری 60 خود باید دانست. البته دلیل اینتل جایگزینی این رابط با رابط فوق سریع خود به نام لایت پیک یا همان توندربولت است. اما شرکت گیگابایت و ایسوس عزم خود را جزم نموده اند که USB 3 را فراگیر کنند. باید دید آینده آن مانند HD-DVD خواهد بود یا همچون BD سونی موفق و سرفراز! آینده همه چیز را مشخص می کند.
مزایای USB
1. اتصال خارجی و استفاده آسان توسط کاربر
2. تشخیص دستگاه به صورت خودکار و اجرایی توابع راه انداز و همچنین پیکربندی آن ها
3. قابلیت اتصال 127 ابزار به رایانه
4. مناسب برای ارتباط با سرعت بالا معادل چند کیلوبیت تا چند مگابایت در ثانیه
5. پشتیبانی از دو نوع روش اتصال همزمان و غیر همزمان و…
انواع پورت های USB
USB دارای انواع مختلف فیش است که در زیر آن ها را قرار داده ایم. هر کدام از آن ها در ابزار های مختلفی کاربرد دارند.
آن ها هیچ تفاوتی از لحاظ سرعت با یکدیگر ندارند.
این یکی معرف حضور همه هست. نام آن USB نوع A است. کابلی که این روزها همه جا دیده میشود. با آمدن آن ارتباطات های پارالل و پورت های سریال منقرض شدند. این مدل کابل در واقع از USB 1 و نوع جدیدتر که USB 2 نام دارد تشکیل شده. USB 2 نسبت به نسخه اول سریع تر است. البته نسخه ی 3 آن نیز در حال فراگیر شدن است که از سرعت به مراتب بالاتری نسبت به ویرایش دوم خود بهره می برد. و کابل آن هم کمی کلفت تر شده. با این حال با نسخه قبل سازگاری کامل دارد. کابل یو اس بی امکان انتقال اطلاعات و انرژی برای تامین برق مورد نیاز را به صورت همزمان فراهم میکند.
USB type B این یکی اغلب طرف دیگر یک کابل USB را تشکیل میدهد. و معمولا برای متصل کردن لوازم جانبی کامپیوتر مانند پرینتر و اسکنر استفاده میشود.
کابل سوم یو اس بی کوچولو است! که به آن Mini USB گفته میشود. همانطور که از اسم آن مشخص است نسبت به اتصالات قبلی جای کمتری اشغال میکند و برای دستگاه های کوچک مانند اتصال گوشی موبایل یا دوربین دیجیتال استفاده میشود. بیشتر شرکت های سازنده گوشی توافق کردند که این کابل را به صورت کابل استاندارد گوشی های خود قرار دهند. و این تصمیم از سال 2010 قرار بر عملی شدن دارد. نوع بعدی مدل فسقلی تری نسبت به یو اس بی کوچولو است. که من ترجیح میدهم آن را «فسقل یو اس بی» صدا کنم! اما نام اصلی آن Micro USB است. و برخی شرکت ها مانند موتورولا و ال جی از آن زیاد استفاده میکنند.