90/12/9
1:16 ع
انواع باطریها و نحوه برخورد با آنها (بخش دوم)
با باطریهای نیکل – کادمیوم آشنا شدیم، اما گفتیم که به خاطر مشکلاتی که داشتن، منسوخ شدن. با منسوخ شدن باطریهای نیکل - کادمیوم، باطریهای یون - لیتیوم جایگزین اونها شدن.
باطریهای یون - لیتیوم که با عبارتهایی مثل این Li-ion یا این LIBمشخص میشن، نسل دیگه ای از باطریهای قابل شارژ در دستگاه های الکترونیکی هستن. باطریهای یون - لیتیوم، چگالی انرژیشون تقریباً دو برابر باطریهای نیکل - کادمیومه. سرعت تخلیه خود به خود در اونها، در صورت عدم استفاده در حدود 5 تا 10 درصد در ماهه و از همه مهمتر، اثر حافظه یا مِمُوری اِفِکت در اونها وجود نداره.
در طرف دیگه، تعداد دفعاتی که میشه این باطریها رو شارژ و تخلیه کرد، حدود 400 تا 1200 باره. محدوده دمایی کارکردشون کمتر از باطریهای نیکل - کادمیومه و هزینشون هم حدود 40% بیشتر از اونهاست.
اما اگه تلفن همراه یا نوت بوکتون از باطری یون- لیتیومی استفاده میکنه، توجه داشته باشید که:
1) این باطریها به 10-12 ساعت شارژ اولیه احتیاجی ندارن
تاکید میکنم – احتیاج به شارژ اولیه ندارند.
2) چون در این باطریها، اثر حافظه وجود نداره، لزومی نداره که حتماً 100% تخلیه بشن و بعد به شارژر وصل بشن. اما اگه وقتی شارژشون به حدود 10 تا 15 درصد رسید، به شارژر وصلشون کنیم و اجازه بدیم که تا 100% شارژ بشن، بیشترین عمر و بازدهی رو خواهند داشت.
نوع دیگه ای از باطریها که امروزه در وسایل الکترونیکی استفاده میشن، باطریهای لیتیوم - پلیمری هستن.
باطریهای لیتیوم - پلیمری Li-poly ، Li-Pol ، LiPo ، LiP ، PLI ، LIP که گاهی به اونها باطریهای لیتیوم - یون - پلیمر هم میگن، نوع دیگه ای از باطریهای شارژی مورد استفاده در وسایل الکترونیکی هستن. این باطری ها در مقایسه با باطریهای یون - لیتیومی، چگالی انرژی کمتری دارن و گرونتر هم هستن. در عوض در مقایسه با انواع دیگه باطریها سبکترن و به دلیل نوع مواد سازنده اونها، در تولیدشون انعطاف پذیری بالایی وجود داره. به این معنی که در هر شکل، اندازه و فرمی قابل تولیدن. در واقع علت اصلی گرایش تولید کننده ها به این نوع باطری ها رو هم باید همین انعطاف پذیری اونها دونست.
باطریهای لیتیوم - پلیمری، از دید کاربری، کمترین مراقبت رو نیاز دارن. چرا که نه تنها به شارژ اولیه نیاز ندارن، بلکه حتی موقع شارژ هم لزومی نداره که حتماً تا 100% شارژ بشن. به همین دلیل هم هست که خیلی از تلفنهای همراهی که از باطریهای لیتیوم – پلیمری استفاده میکنن، حتی وقتی برای نقل و انتقال اطلاعات با پورت USB به کامپیوتر وصل میشن، از همون فرصت هم استفاده می کنن و چند درصدی به شارژ خودشون اضافه میکنن.